Duurzame uitvaart

Wil je graag een duurzame uitvaart? Veel onderdelen van de uitvaart zijn duurzamer te maken door hierin bewuste keuzes te maken. Lees onze tips.

Duurzame uitvaart

Wil je graag een duurzame uitvaart? Veel onderdelen van de uitvaart zijn duurzamer te maken door hierin bewuste keuzes te maken. Wij zetten voor je op een rij waar je aan kunt denken.

 

Duurzame kist

Een standaardkist is al redelijk duurzaam. Door wetgeving moet het grootste gedeelte van de kist bijvoorbeeld biologisch afbreekbaar zijn en mogen er niet teveel schadelijke stoffen in de grond komen. Toch kan het nog duurzamer:

●      Kies voor binnenlands hout, dat scheelt transport.

●      Ook karton kan een duurzame optie zijn.

●      Kies voor een eco-kist. Bij deze kisten wordt geen gebruik gemaakt van (chemische) lijm of lak en worden ornamenten achterwege gelaten.

●      Vergeet ook de bekleding niet. Ook hiervoor kun je duurzaam materiaal kiezen. Het is ook mogelijk om voor een kist zonder bekleding te gaan en om de overledene          in doeken te wikkelen.

●      Je kunt de kist ook helemaal achterwege laten en in plaats daarvoor kiezen voor een lijkwade of zachte baar.

●      Gaat het om een crematie? Dan is een houten kist de beste optie, omdat anders extra brandstof nodig is.

 

Duurzaam rouwdrukwerk

Wil je een duurzame keuze maken op het gebied van rouwdrukwerk? Hier is waar je aan kunt denken:

●     Verstuur de rouwkaarten digitaal.

●      Gebruik ongebleekt papier, een lichtere papiersoort of ga voor gerecycled papier.

●      Kies een duurzame drukkerij die bij het drukproces rekening houdt met de impact op het milieu.

 

Duurzame bloemen

Waar kun je op letten bij de bloemen?

●      Pluk de bloemen in je eigen tuin of bezoek een pluktuin.

●      Kies voor Nederlandse bloemen uit het seizoen, zodat er geen lang transport aan vooraf is gegaan.

●      Kies voor een rouwboeket, in plaats van voor een rouwstuk.

Milieubewust rouwvervoer

Ook rouwvervoer kan opeen milieubewuste manier. Wat tips:

●     Zorg ervoor dat alles op dezelfde plek plaatsvindt. Dat scheelt kilometers.

●      Wijs genodigden op de mogelijkheden van het OV en laat eventueel een pendelbus rijden.

●      Kies voor het rouwvervoer van de overledene vooreen loopkoets of rouwfiets. Ook de genodigden kunnen te voet of fietsend naar een andere locatie.

 

Biologische catering

Ook op het gebied van hapjes en drankjes kun je op duurzaamheid letten. Een aantal tips:

●     Kies voor lokale leveranciers.

●     Ga voor biologische hapjes en drankjes.

●     Serveer producten uit het seizoen.

●     Gebruik geen wegwerpartikelen.

Wil je overleggen over de mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid of heb je andere vragen? Wij helpen je graag.

Ons team

Het team van Bloesem Uitvaart bestaat uit vijf lieve en betrokken personen:

Over Caroline van Engen

Als Founder van Bloesem Uitvaart, woon ik samen met mijn man, een zoon van 15 en twee dochters van 12 en 7 jaar in Amersfoort Zuid. Een aantal jaar geleden heb ik mijn beide ouders verloren. Confronterend en heel verdrietig, maar het bracht me ook inspiratie om Bloesem Uitvaart te starten.

Van dichtbij 

Toen mijn moeder in 2011 onverwachts en te jong overleed, maakte ik voor het eerst een overlijden van zo dichtbij mee. Voor mij was het een branche waar ik liever vandaan bleef. Toen ik er zo plotseling mee werd geconfronteerd, moest ik wel. Ik had geen keus. Twee jaar later overleed mijn vader en doorliep ik alle stappen opnieuw.  

Gebrek aan informatie 

Overmand door verdriet schrok ik beide keren oprecht van de standaardisatie en gebrek aan emotie waarmee ik te woord werd gestaan. Door mijn onwetendheid op dit gebied, werd ik overrompeld. Terwijl ik normaal niet heel snel met mijn mond vol tanden sta ;-).

Het zaadje van ‘dit kan beter’ werd toen geplant en al snel groeide dat zaadje uit tot een mooie, krachtige bloesem. Met het idee: ‘dit moét beter’. Mijn bevlogenheid voor het vak is daaruit ontstaan. Gemotiveerd en geïnspireerd ben ik me er verder in gaan verdiepen. Inmiddels heb ik mijn diploma Uitvaartbegeleider op zak en is Bloesem Uitvaart geboren.

Over Xandra Kok

Samen met mijn man woon ik al 30 jaar met veel plezier in Amersfoort Zuid. Onze twee dochters van 24 en 28 jaar zijn inmiddels zelfstandig en uitgevlogen. Toen mijn vader overleed kwam ook ik in aanraking met de uitvaartbranche. Ik werkte al geruime tijd voor goede doelen organisaties en stond op het punt een nieuwe stap te maken.

Rots in de branding

De dame die de uitvaart regelde was invoelend, op de achtergrond en precies op de juiste momenten actief. Kortom ‘een rots in de branding’. Door haar werkwijze gaf ze ons rust en vertrouwen. Ik was me bewust van haar enorme meerwaarde. Deze mooie gedachte bracht mij er toe om de opleiding uitvaartplanner te doen.

Samen verder

De ontmoeting met Caroline bracht ons al snel op het idee om onze krachten te bundelen. Samenwerken is niet alleen fijn, versterkend en interessanter. Het zorgt ook voor keuzemogelijkheden voor onze klanten, voor een optimale bereikbaarheid en voor verbreding van onze diensten. Dat Bloesem Uitvaart voor kracht staat, voelen we nu alle twee en willen we graag doorgeven.

Over Marieke Lenders

Ik heb jaren met veel plezier gewerkt als adviseur in de zorgsector maar met mijn werk als uitvaartplanner geef ik, na jaren van dromen, gehoor aan mijn wens om mét en vóor mensen te werken. Ik vind het heel bijzonder om families te mogen ondersteunen tijdens de afscheidsweek. 

Een frisse blik

Na het overlijden van mijn ouders heb ik ervaren hoe intensief, maar ook hoe gedenkwaardig en intiem deze week kan zijn. Wat ik zelf heb gemist bij beide uitvaarten is de frisse blik, de vraag: waar is behoefte aan en wat past bij zowel jullie als nabestaande als bij de overledene? Pas bij latere uitvaarten van personen die mij dierbaar waren, maakte ik mee dat ook andere keuzes mogelijk waren en dat de gedachte 'zo hoort het' doorbroken kon worden.

Oprechte en toegankelijke informatie

Ik vind het een prachtig vak waarin voor mij het begeleiden van een familie centraal staat maar waar ik ook veel energie haal uit het organiseren, plannen en bewaren van overzicht voor de familie. Bij het team van Bloesem Uitvaart heb ik een plek gevonden bij gelijkgestemden, ik voel mij thuis bij de missie: families voorzien van oprechte en toegankelijke informatie om ze op die manier te helpen in de keuzes voor een passend afscheid.

Over Sieto de Vos

Mijn naam is Sieto de Vos. Ik ben sinds 1999 woonachtig in de Jordaan in Amsterdam. In mijn vrije tijd houd ik er van een rondje te wielrennen. Niet te fanatiek, gewoon lekker ontspannen.

Écht iets voor anderen kunnen betekenen

Mijn hart lag in het bankwezen, maar ik voelde dat ik meer wilde betekenen voor anderen. Door verschillende privé-ervaringen, werd mijn interesse voor de uitvaartbranche gewekt. Ik zag dat je in dit vak echt iets voor anderen kunt betekenen.

Warm en persoonlijk

Direct bij het eerste contact met Caroline en Xandra voelde ik een mooie klik. Hun persoonlijke manier van werken, waarbij ik mijzelf kan zijn, zonder een rol aan te moeten nemen, past precies bij mij. Ik vind het fijn als ik na afloop van een uitvaart van nabestaanden te horen krijg hoe warm en persoonlijk zij de begeleiding hebben ervaren. Dát is waarvoor ik voor dit vak heb gekozen.

Over Renske Musch

Na 16 jaar met veel plezier als vakleerkracht bewegingsonderwijs te hebben gewerkt in het speciaal onderwijs, vroeg ik me af of ik hierin nog voldoende uitdaging vond of dat het tijd werd voor iets anders. Het werd iets anders. Ik heb ontslag genomen en ben op zoek gegaan naar wat me nieuwsgierig maakte en waar ik dichterbij wilde komen. Dat was de dood.

Een nieuwe uitdaging

Ik ben als vrijwilliger gaan werken in een hospice. Een plek waar mensen sterven, maar vooral een plek waar het leven zo duidelijk voelbaar is. In 2018 volgde ik de opleiding tot uitvaartbegeleider en een jaar later ben ik gaan werken in de overledenen verzorging.

De schoonheid van het bieden van de laatste verzorging, is in mijn beleving dat je iemand weer een beetje mens maakt. Hierbij gaat het naast de reguliere handelingen vooral om de details. Zitten de jurk, de sieraden, de make-up en het haar perfect? Het lievelingsdekentje over opa’s benen, de beer die zo belangrijk was in de arm waarmee hij altijd werd vastgehouden….Het lijken de details, maar het zijn eigenlijk de grote dingen.

Betekenisvol afscheid

En zo ervaar ik dat ook als uitvaartbegeleider: de detailsmaken een afscheid ‘eigen’. Een betekenisvol afscheid ademt in alles degene die wordt herdacht en wordt gemist. Zo geeft een afscheid, naast verdriet, ook steun aan de nabestaanden.

Instagram

Lees deze ervaringen

“Caroline en Xandra hebben echt alles gedaan voor onze familie om mijn vader een mooi en waardig afscheid e geven. Hewt contact met ze voelde direct al heel vertrouwd en warm. Ze denken mee in alle details, voelen alles goed aan en communiceren snel en goed. Nogmaals bedankt Caroline en Xandra voor de geweldige steun die jullie ons hebben gegeven.”

Mark Gieben

“Wij zijn Bloesem Uitvaart (Caroline & Xandra) ongelooflijk dankbaar na de geweldige begeleiding na het overlijden van onze vader en schoonvader. Het eerste contact was met Xandra en ook hier was onze vader en schoonvader zelf nog bij en kon hij zijn wensen aangeven. Het was meteen een heel warm en persoonlijk contact.”

Thijs & Patricia de Waal

"Wat een fijne vrouwen bij Bloesem Uitvaart.. Ze hebben ons geadviseerd en heel fijn begeleid in dit rouwproces. Een onvergetelijke dag hebben wij van uitvaart van onze lieve vriendin gemaakt, mede dankzij Xandra, Caroline en Renske!"

Cynthia Maxwell-de Miranda

"Toen mijn vader overleed vonden we bij Bloesem Uitvaart de persoonlijke benadering die we zochten. Albertine regelde alles op een efficiënte en vooral warme en attente manier. Zij heeft ervoor gezorgd dat we aan deze periode goede herinneringen hebben. Ook het afsluitende gesprek en de transparante financiële afwikkeling hebben we erg gewaardeerd."

Marcella Bomas

“In paniek en met tranen in mijn ogen belde ik Caroline om te vragen of ze kan helpen met het organiseren van de begrafenis van onze moeder. Zakelijk was het een super fijne samenwerking. En persoonlijk kregen we alle liefde en steun die we nodig hadden. Ik kan deze dames van harte aanbevelen om het verlies een stukje dragelijker te maken. Het afscheid had niet mooier gekund.”

Thijs Lindhout

“Fantastische begeleiding, hulp, luisterend oor, meedenkend, creatief en buiten de gebaande paden. En niet te vergeten: eerlijk! De begeleiding en ook nazorg doen ze op een unieke en persoonlijke manier. Nu, precies 1 jaar later, voelt het mooie afscheid nog steeds als een een mooi cadeau in die moeilijke en verdrietige tijd.”

Joop C. Caljouw Copy

“De keuze voor Bloesem Uitvaart bleek vanaf minuut 1 de juiste. Wij hebben ondanks alle verdriet hele goede herinneringen aan Bloesem Uitvaart. Het plaatje qua uitstraling, van de bloesem tot drie ondernemende dames, de aandacht voor het persoonlijke, gevoel voor smaak, etc. paste helemaal bij onze moeder en wat zij belangrijk zou hebben gevonden.”

Thijs Verburg

“De zeer persoonlijke werkwijze van Bloesem Uitvaart sprak ons heel erg aan. Xandra heeft ieder van ons geholpen in de moeilijke dagen voor en na de uitvaart. In goed overleg was er veel mogelijk en de persoonlijke touch van Xandra en Caroline maakte dat de crematie in Laren een waardig afscheid werd, in de vorm zoals wij die voor ogen hadden.”

Joop